Vi blir bättre med åren

Ny forskning från Tyskland visar att vi är som bäst på jobbet i åldern 45-49 år. Åldern gör oss helt enkelt mer produktiva.
Härligt med dessa siffror! Kanske vi äntligen kan få ett stopp på den utbredda åldersdiskriminering som råder på arbetsmarknaden i Sverige.

Jag vet inget annat land där man är så extremt fixerad vid ungdomen. I andra länder anses äldre människor som duktiga, erfarna, värda respekt och de blir lyssnade till. I Sverige, däremot, anses man som gammal på arbetsmarknaden redan efter 40. Och kvinnor har det som vanligt tuffast också i ålderskampen.

Detta har jag mycket svårt att förstå. Missförstå mig inte nu; Ungdomar har enormt mycket att tillföra med just sin kompetens, energi och nytänkande. Jag menar absolut inte att de skall sållas bort till förmån för äldre. Men, jag menar att vi är ytterst dåliga på att tillvarata på medelålders och äldre människors kompetens och kunnande. Alltför lättvindigt plockar vi bort 40 plussarna från rekryteringslistorna. Alltför snabbt säger vi att ”Tyvärr, men vi hade nog tänkt oss någon som är yngre…”

Jag tänker bara på alla dessa 40 plussare som är så duktiga på sina jobb! De kan sina grejer, de är lojala mot sin arbetsgivare. De har grym arbetslivserfarenhet och de har massor med livserfarenhet och social kompetens.
Varför är inte de ”högvilt” på arbetsmarknaden? Kvinnor på + 55 det är power!